Ve většině domácností už je cukroví nejspíš napečeno. Pokud ale právě přemýšlíte, čím ozvláštnit letošní cukrové mlsání, vyzkoušejte nepečené čokoládové lanýžky s chilli, které jim dodá neopakovatelnou příchuť. A jak na ně?

Nepečené cukroví vždy bývalo důležitou součástí vánočních sladkostí. Nejenom že je rychle hotové, ale čerstvé chutě zkrátka mnohdy předčí ty „upečené“. Nebojte se kreativity a nových chutí. Vyzkoušejte kombinaci sladkého a pálivého, třeba se šálkem výborné kávy. Uvidíte, jak se po našich lanýžcích na stole doslova zapráší…

Cukroví, které nemusíte péct, a díky chilli se po něm jenom zapráší.

Na cukroví budete potřebovat:

140 ml smetany ke šlehání, 25 g másla, 1 špetka soli, 200 g hořké čokolády, 5 ks chilli papriček Hamé, 2 lžíce kakaa

Postup:

Chilli papričky zbavíme přebytečného oleje. Odstraníme také stopky a semínka a opatrně seškrábneme dužinu od slupky. Hroty vidličky dužinu rozmělníme dohladka. Smetanu nalijeme do malého hrnce, zahřejeme a necháme krátce přejít varem. Pokud chceme mít lanýžky opravdu pikantní, přidáme chilli už do smetany. Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Do rozpuštěné čokoládové směsi postupně zamícháme smetanu, přimícháme chilli pastu a špetku soli. Necháme zchladnout, a pak dáme zatuhnout do lednice, ideálně přes noc. Druhý den lžičkou odebíráme kousky čokoládové hmoty a rukama tvoříme kuličky. Ihned je obalujeme kakaem a znovu je necháme přes noc chladit v uzavřené nádobě, kterou vyložíme pečicím papírem. Lanýžky můžeme vyrovnat do papírové krabičky a darovat jako originální dárek. Hodí se nejen na Vánoce.

Cukroví, které pálí?

Nemusíte se bát. Látka kapsaicin, která způsobuje pálivost chilli, dodá lanýžkům pouze jemně pikantní nádech, který se ve spojení se sladkostí změní v originální příchuť. Mimochodem, věděli jste, že je chilli zdravé a pokud ho budete jíst denně, zrychlí se váš metabolismus? Navíc, kromě toho, že kapsaicin obsahuje důležité minerály, vitamin C, je významným bojovníkem s civilizačními chorobami, snižuje cholesterol a reguluje hladinu cukru v krvi. A taky zlepšuje náladu, díky produkci hormonů štěstí. A ty potřebujeme o Vánocích všichni.

Žádné komentáře

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude nikde zveřejněna.