Den Svatého Valentýna je za dveřmi a vy už možná přemýšlíte, jak si ho zpříjemnit. Ono vlastně nejde o to, že si nutně musíte Den Svatého Valentýna užít s partnerem/partnerkou, ale klidně i s kamarády nebo rodinou. A proč jim k tomu nepřipravit fajn snídani, skvělou svačinu či méně obvyklý dezert podle následujícího receptu.
Den Svatého Valentýna je svátek lásky. To už víme všichni. A také víme, že láska prochází žaludkem. Jídlo je zkrátka afrodisiakum. Tedy zejména to dobré, které nám nakopne endorfiny, což jsou jak známo hormony štěstí a také lásky. A proč nezařadit do jídelníčku rovnou to, které přináší i zdravotní benefity.
Recept na Makové lívance se švestkovou omáčkou
Lívance obohacené mákem a zalité švestkovým rozvarem si vás získají naprosto kdekoliv a kdykoliv. A Den svatého Valentýna je důvodem, proč je připravit s delikátními švestkami s portským vínem od Perfectly Delicious.
Budete potřebovat: 180 g hladké mouky, 4 lžíce cukru krupice, 2 lžičky kypřicího prášku, 2 lžíce mletého máku, 2 vejce, 250 ml mléka, 250 g zakysané smetany, olej sklenice švestek s portským vínem od Perfectly Delicious
Jak na to
- Nejdříve smícháme všechny sypké suroviny a dobře promícháme. Poté přilijeme mléko
a nakonec přidáme vejce. Těsto dobře propracujeme a necháme 20 min. odstát. - Mezitím švestkovou zavařeninu zlehka ohřejeme v malém rendlíku.
- Na rozpáleném lívanečníku nebo pánvi pečeme do zlatova lívance na malém množství oleje.
- Ještě horké lívance zalijeme švestkovým rozvarem a ozdobíme kopečkem zakysané smetany.
Den Svatého Valentýna může patřit i superpotravinám
Ano, mák je superpotravina. Třeba proto, že obsahuje antioxidant vitamin E, který je vhodnou prevencí před infarktem, mrtvicí a také vráskami. Dalším plus je vápník, kterého je v máku dokonce víc než v mléce. Neméně důležité jsou i bílkoviny a vláknina, která napomáhá ke snižování špatného cholesterolu. Mák vám pomůže zlepšit paměť, dodá energii a bojuje proti stresu.
Text: Komerční prezentace
Zdroj receptu a foto: Regionální potravina