Víte, proč bychom měli jíst dýni, která patří k nejzdravějším druhům zeleniny? Je to zejména díky obsahu zdraví prospěšných látek jako je železo, vápník, měď, zinek, draslík, hořčík a vitaminy C, D, E, B6, B12 a další. Z dýně se dá navíc připravovat spousta pokrmů, z nichž nejoblíbenější je dýňová polévka.
Dýní existuje celá řada. Mezi nejčastěji používané patří odrůda Hokkaido, která má jemně oříškovou chuť. Nemusíte ji loupat, protože její tenká slupka vařením nebo pečením krásně změkne. Ať už zvolíte jakoukoli kuchyňskou úpravu, zbavte dýni nejdřív semínek.
Dýňová polévka s kokosovým mlékem a dýňovým olejem
Budeme potřebovat: dýně hokkaido 1,5 kg, jedna cibule, lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru, dvě lžíce dýňového oleje Vasco da Gama, jedno balení kokosového mléka, dvě lžíce másla, 500 ml zeleninového vývaru
Postup:
Dýni zbavíme semínek a nakrájíme na velké kostky. Dáme ji do pekáče vyloženého pečicím papírem a 15–20 minut opékáme nasucho v troubě předehřáté na 180 °C.
Ve větším hrnci rozpustíme máslo a necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky. Přidáme pečenou dýni, strouhaný zázvor a zalijeme kokosovým mlékem a vývarem. Dusíme pod pokličkou, dokud se dýně nezačne rozpadat. Bude to trvat zhruba 15-20 minut.
Rozdušený dýňový základ rozmixujeme tyčovým mixérem. Můžeme ho také rozmačkat šťouchadlem na brambory. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Při podávání každou porci zakápneme dýňovým olejem.
Tip na přípravu polévek
Pokud nemáte čas stát u hrnce a všechny ingredience poctivě míchat, vyzkoušejte polévkovač, který tuhle práci odvede za vás.
Text: Komerční prezentace
Foto: Pixabay, archiv firem