Houby patří do českého jídelníčku už od té doby, co se je člověk naučil sbírat. A jelikož začíná houbařská sezóna a tradiční smaženici či houbový guláš už nejspíš znáte, připravili jsme pro vás tři italské recepty, kterými můžete obohatit houbové menu.
Houby jsou relativně nízkokalorické, takže po nich nepřiberete. Pozor je ale třeba dát na úpravu, protože například ve smaženici houby nasáknou tuk, a když k tomu ještě připočítáte vejce, promění se nejenom v kalorickou bombu, ale pořádně zatíží i zažívání. Kam tedy s houbami? Zkuste je do rizota, zapečené či podušené v různých pokrmech. A vyzkoušet můžete hned ty následující:
Gnocchi z ricotty a sýra Asiago s houbovou omáčkou
Pro 4 – 6 osob budete potřebovat:
Na gnocchi:
500 g ricotty, 250 g hladké mouky, 120 g nastrouhaného sýra Asiago stravecchio (La Formaggeria Gran Moravia) + na posypání, 2 vejce, sůl, bílý pepř
Na omáčku:
100 g hříbků, 100 g žampionů, 50 g vlašských ořechů, 60 ml olivového oleje, cibule, sůl, černý pepř
Postup:
Začněte přípravou omáčky: očistěte houby, nakrájejte je na plátky a smažte na pánvi spolu s najemno nakrájenou cibulí, špetkou soli a pepře asi 10 minut. Část hub ponechte stranou na ozdobu. Vlašské ořechy nasekejte najemno, do mixéru přidejte usmažené houby a mixujte. Během mixování postupně přilévejte olej až do chvíle, kdy vznikne hustá omáčka. Nyní si připravte gnocchi: do mísy dejte mouku, okapanou ricottu, vejce, nastrouhaný sýr Asiago stravecchio, špetku soli, pepře a vše promíchejte. Těsto přesuňte na pomoučený vál a dál zpracovávejte, až je hladké a kompaktní. Vytvarujte válečky o průměru asi 2 cm a nakrájejte je na kousky dlouhé 1,5 cm. Stiskněte je zadní stranou vidličky, aby získaly správný tvar, a odložte je na pomoučený vál. Dejte vařit dostatečné množství lehce osolené vody. Až začne vřít přidejte do ní gnocchi a slijte je hned, jak vyplavou na povrch. Uvařené gnocchi přesypte do velké pánve, přidejte k nim houbovou omáčku a hrst nastrouhaného sýra Asiago stravecchio, promíchejte a servírujte ozdobené osmaženými plátky hub.
Chlebová polévka s houbami a sýrem Asiago stravecchio
Pro 4 – 6 osob budete potřebovat:
400 g starého chleba, 1 l vývaru, 200 g hub dle vlastního výběru, sýr Asiago stravecchio (La Formaggeria Gran Moravia), extra panenský olivový olej, máslo, sůl
Postup:
Nejprve dejte vařit vývar se třemi lžícemi olivového oleje. Jak začne vývar vřít, přidejte starý chleba nakrájený na kousky a míchejte, až vznikne jednolitá směs. Tu nechte za častého míchání vařit asi půl hodiny. Mezitím očistěte houby, nakrájejte je na plátky a orestujte na pánvi na troše oleje, osolte a opepřete. Polovinu chlebového vývaru pak nalijte do zapékací mísy, přidejte houby a Asiago nastrouhané na hoblinky a zalijte zbylou polovinou vývaru. Navrch opět nasypte hoblinky sýru Asiago. Přidejte několik oříšků másla a dejte na chvíli gratinovat do trouby při 200 °C. Servírujte ozdobené kousky hub a trochou sýra.
Sýrový dort s houbami
Budete potřebovat:
listové těsto, 40 g másla La Formaggeria Gran Moravia, 50 g mouky, ¼ l mléka, 200 g nastrouhaného sýra Gran Moravia, 2 vejce, 150 g hříbků nakrájených na malé kousky, sůl
Postup:
Zapékací formu vyložte listovým těstem a připravte si náplň. Rozpusťte máslo, přidejte mouku, špetku soli a připravte jíšku. Přidejte horké mléko a nechte pár minut povařit do bešamelu, poté přidejte nastrouhaný sýr a nakrájené houby. Nakonec vmíchejte 2 žloutky a následně sníh ze 2 bílků. Náplň nalijte na listové těsto, zatočte okraje těsta a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C asi na 25 minut.
Po dobrém jídle by to chtělo dobrý drink. Tip na něj najdete zde.
Připravila: Jana Nováková
Foto: archiv firmy