Oblíbené jahody patří k nejvděčnějšímu ovoci vůbec. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvě utržené ze záhonu, ale oceníte je i v různých dezertech nebo jako domácí zavařeniny či mražené pochoutky. Kromě toho, že skvěle chutnají, mají také řadu zajímavých benefitů.

Jahody jsou sexy ovoce! Zní to sice divně, jenže podstata se nedá popřít. Stačí si jenom vzpomenout na ikonickou Julii Roberts jako legendární Pretty Woman, která ve vaně plné bublinek popíjí šampaňské a ukusuje jahody. Svůdná scéna možná ještě dnes orosí čelo nejednoho platonického milovníka této sexy zrzky. Mimochodem, už ve středověku lidé považovali jahody za ovoce lásky a nejspíš ani netušili, co je příčinou takového názoru. Tady jsou fakta:

Jahody obsahují vysoké množství zinku

Nikoli tedy jahody samotné, ale semínka, která se na nich vyskytují. Zinek je jeden z nejdůležitějších minerálů, který pomáhá zlepšovat sexuální život. Zvyšuje hladinu testosteronu a tím zlepšuje i sexuální funkce a plodnost. U žen, které konzumují potraviny s vysokým obsahem zinku, dochází ke zlepšení poševního sekretu a tím i sexuálního styku.

Kromě toho ale zinek zlepšuje i imunitu, kognitivní funkce a hojí rány. Jahod se nemusejí bát ani diabetici, protože právě zinek napomáhá ke snížení hladiny cukru v krvi.

Zahltí vás antioxidanty

Jahody mají ohromný obsah antioxidantů, které hrají klíčovou roli při podpoře sexuálního zdraví a plodnosti, protože pomáhají optimalizovat průtok krve do pohlavních orgánů. Kromě toho antioxidanty neutralizují v těle volné radikály a zabraňují tak rychlejšímu stárnutí. Další pozitivum je, že snižují riziko civilizačních onemocnění.

Pokud tedy budete jíst pravidelně jahody, nemělo by vás například postihnout kardiovaskulární onemocnění. Studie Harvard University z roku 2013, do které se zapojilo téměř 100 000 žen mladšího a středního věku, zjistila, že konzumace nejméně tří porcí jahod týdně může snížit riziko infarktu až o 32 procent. Vědci připisovali účinek vysokým hladinám antioxidantů, takzvaných antokyanů. V další studii z roku 2014, uveřejněné v časopise Journal of Nutrition, se říká, že lidé, kteří denně jedli 50 gramů, asi tři šálky, lyofilizovaných jahod, měli po 12 týdnech nižší hladinu „špatného“ LDL cholesterolu v krvi.

Neztloustnete po nich

Existuje důvod, proč se jahodám často říká přírodní bonbóny. Na svém vrcholu jsou sladké, ale na rozdíl od krabičky cukrovinek obsahují tři gramy vlákniny na porci, což pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Ve srovnání s jiným ovocem mají jahody relativně nízký obsah kalorií a velmi nízkou glykemickou hodnotu.

Jahody jsou plné vitaminů

Jahody mají značný obsah vitaminu C. Jeho vysoká hladina je důvodem zvýšeného libida u mužů a žen. Vitamin C navíc navíc přispívá ke snížení rizika onemocnění rakoviny prostaty. V jahodách rovněž najdete kyselinu listovou, která je důležitá pro ženy, jež chtějí otěhotnět, protože zajišťuje zdravý vývoj miminka. Současně ale prospívá i mužům. V kombinaci se zinkem totiž zvyšuje počet zdravých spermií.

Jak je jíst?

Jahody se šlehačkou představují klasickou a nepřekonatelnou kombinaci. Pokud ale hledáte lehčí a zdravější dezert, zkuste šlehačku nahradit řeckým jogurtem. Chuťově jahody ladí s mátou. Nakrájejte je na malé kousky, přidejte k nim nasekané lístky čerstvé máty a limetkovou šťávu. Ozdobte kopečkem jogurtu a hosté vás budou za tuhle kombinaci milovat.