Jarní únava se dá řešit energií na talíři

Foto: Valeria Aksakova, Freepik.com

Existují lidé, kterým jaro vůbec nic neříká. Mají totiž co dělat, aby se vypořádali s jarní únavou. Dlouhá zima, nedostatek slunečního svitu, pohybu, prospěšných vitaminů a minerálů přece jenom dává tělu pořádně zabrat. Ztracenou energii můžete znovu načerpat na talíři.

Jarní únava únava úzce souvisí i s tím, co jíme. Na rozdíl od našich předků, kteří po těžkých zimních jídlech zařazovali do jídelníčku půst, bychom se měli zaměřit především na odlehčený a nutričně vyvážený jídelníček, který dodá organismu potřebnou energii. V zásadě platí, že bychom měli popřít fakt nechuti, což je jeden z projevu jarní únavy, a stravovat se pravidelně.

Jarní únava a snídaně

Připravte si bílkoviny, vlákninu, minerály a vitaminy. Přesněji řečeno, snídaně by se měla sestávat například z ovesných vloček, jež obsahují draslík, hořčík a vitamin E. Jelikož mají nízký glykemický index, energie se z nich uvolňuje postupně, takže vás únava nezdolá hned dopoledne. K vločkám přidejte jogurt, ideálně zakysaný. Nezapomeňte na ovoce. Druhou variantou může být celozrnné pečivo, sýry, vysokoprocentní šunka, případně vejce, a to vše s pořádnou zeleninovou oblohou. Nezbytný je pitný režim. K rannímu startu přispěje zelený čaj, bílý dodá antioxidanty. Vhodná je sklenice minerálky nebo džusu. Pokud jde o množství jídla, snídaně by měla tvořit přibližně 20 % denního energetického příjmu.

Dopolední svačina

Sušenky, buchty či cokoli dalšího sladkého nechte u ledu. Sice byste tak získali rychlou energii, ale ta stejně rychle odejde, takže jarní únava bude opět vítězit. Raději sáhněte po vitaminech a bílkovině, přeloženo do řeči jídla, dejte si tvaroh s banánem, kousek sýra a k němu jablko. Bílkoviny vás zasytí až do dalšího chodu a ovoce dodá potřebné sacharidy neboli energii s postupným uvolňováním pro lepší náladu.

Jarní únava potřebuje oběd

Přibližně 30 % denního energetického příjmu připadá na oběd. Zapomeňte ovšem na vepřovou se šesti, protože ta by vás ve finále udolala víc než jarní únava. Polední jídlo by mělo obsahovat kvalitní tuky, bílkoviny a dostatek sacharidů. Vhodné jsou například luštěniny, libové maso, ryby, vejce a jako příloha zelenina, ideálně čerstvá. Myslete také na to, že i v jinak zdravých jídlech se může skrývat zrada. Pokud si totiž dáte k obědu například jenom zeleninový salát, bude takové jídlo výživově nedostačující, protože v něm budou chybět bílkoviny. Je to stejné, jako když vynecháte přílohovou rýži, celozrnné těstoviny, kuskus a další. Ošidíte se tak totiž o další důležitý zdroj energie, který by vám měl pomoci zvládnout odpolední úkoly. Nedostatek energie je také důvod, proč začnete mít brzy po obědě opět chuť na něco…

Odpolední hlad

K odpolední svačině si dopřejte zeleninu. Jarní únava potřebuje vitaminy a minerály, kterých je v čerstvé jarní zelenině už dost. Na talíři by neměl chybět kousek sýra, co by bílkoviny, a plátek celozrnného chleba. Když smícháte nakrájenou zeleninu s bílým jogurtem, takový salát vás zasytí až do večeře.

Poslední jídlo dne

Večeře by měla mít stejně vyvážené složení jako oběd. Co do množství pochopitelně v menším objemu. Není zas tak důležité, jestli si dáte teplé jídlo. I studená večeře, která je správně složená, vás dostatečně zasytí a dodá vhodné živiny. Rovněž budete lépe spát, takže současně se správně nastaveným jídelníčkem umožníte tělu potřebnou spánkovou relaxaci a jarní únava rychleji zmizí.

Text: Martina Hálková
Foto: Valeria Aksakova, Freepik.com