Máte potíže s vlasy, nehty, pokožkou a dokonce i se zuby? Možná vám chybí důležitá bílkovina keratin, která je spoluzodpovědná za jejich zdraví. I když se tato rohovina, jak se keratinu také někdy česky říká, tvoří v těle každého člověka, její množství nemusí stačit a je třeba ji dodat jinak. Třeba prostřednictvím vyváženého jídelníčku. A co jíst konkrétně?

1. Vejce

Zvýšení produkce keratinu v organismu zajistí dostatek vajec v jídelníčku. Vlastně, je to tak, že vejce jsou skvělým zdrojem biotinu, základní živiny zapojené do syntézy keratinu. Jedno vařené vejce poskytuje 10 mikrogramů této živiny nebo 33 % její denní dávky. Kromě toho ale obsahuje i další složky významně podporující zdraví jako je selen, riboflavin a vitamíny A a B12.

2. Cibule

Cibule je zelenina, která nechybí prakticky v žádném jídle. Kromě toho, že mu dodá chuť, vašemu organismu pomůže k lepší tvorbě keratinu. Má totiž vysoký obsah N-acetylcysteinu, což je rostlinný antioxidant, který vaše tělo přeměňuje na aminokyselinu zvanou L-cystein – součást keratinu. Cibule také poskytuje folát, základní mikroživinu nezbytnou pro udržení zdravých vlasových folikulů.

3. Losos

Tahle ryba je plná bílkovin, obsahuje téměř 17 gramů na porci. Je také vynikajícím zdrojem biotinu, další klíčové živiny, která podporuje produkci keratinu. Jen 85 gramů konzervovaného lososa obsahuje 5 mikrogramů, tedy 17 % doporučené denní dávky. Losos má rovněž vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které jsou zdravé pro srdce a současně u nich bylo prokázáno, že pomáhají zlepšit růst vlasů, zvyšují jejich hustotu a při použití ve formě potravinových doplňků zabraňují jejich vypadávání.

Keratin není jediná zdravá věc, kterou z batátů získáte. Za zmínku stojí i vitamin C a vitaminy skupiny B.

4. Sladké brambory neboli batáty

Kromě toho, že batáty jsou jedním z nejvýraznějších druhů zeleniny, jsou také velmi výživné a ideální pro podporu produkce keratinu. Sladké brambory obsahují zejména karotenoidy provitaminu A jako je beta karoten. Středně sladký brambor poskytuje 1 150 mikrogramů, tedy více než 100 % denní dávky provitaminu A. Vitamin A podporuje syntézu keratinu a je nezbytný pro zdraví pokožky a vlasů. Každá porce této kořenové zeleniny navíc obsahuje vydatnou dávku draslíku, manganu a vitamínů B6 a C.

5. Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka mají příjemně pikantní chuť. Obsahují biotin a bílkoviny, které podporují keratin. Pouze 1/4 šálku, 35 gramů, nabízí 7 gramů bílkovin a 2,6 mikrogramů biotinu. A co víc, tato semena jsou bohatá na řadu dalších mikroživin, včetně vitaminu E, mědi, selenu a kyseliny pantothenové.

6. Mango

Tropické ovoce, které pochází z jižní Asie, představuje další chutný způsob, jak dostat živiny do jídelníčku a podpořit syntézu bílkoviny keratin. Mango je plné provitaminu A, nabízí téměř 10 % denní dávky. Neméně důležité jsou i další živiny vhodné pro pokožku i vlasy jako je vitamin C a kyselina listová.

7. Česnek

Stejně jako cibule se i česnek může pochlubit spoustou N-acetylcysteinu, který vaše tělo promění v L-cystein – aminokyselinu obsaženou v keratinu. Některé studie naznačují, že česnek může pomoci zdraví pokožky. Jedna z nich ukázala, že česnekový extrakt chrání buňky keratinocytů, které jsou odpovědné za produkci keratinu, před poškozením ultrafialovým zářením. Kromě toho tato zelenina zlepšuje hojení ran, bojuje proti mikrobiální infekci a zpomaluje známky stárnutí. Navíc obsahuje další mikroživiny jako mangan, vitamin B6 a vitamin C.

8. Kapusta

Tradiční listová zelenina je dobrým zdrojem provitaminu A sloužícím k podpoře syntézy keratinu. Rovněž obsahuje vitamin C, který je rozpustný ve vodě a funguje jako antioxidant. Tento vitamin také pomáhá stimulovat produkci kolagenu, což je typ bílkoviny, která udržuje pevnost, strukturu a pružnost pokožky.

9. Hovězí játra

Hovězí játra jsou jedním z nejkoncentrovanějších zdrojů biotinu, což z nich činí skvělou volbu k přirozenému zvýšení produkce keratitnu. Pouhých 85 gramů tepelně upravených hovězích jater obsahuje 31 mikrogramů biotinu, což je 103 % denní dávky. Stejné množství hovězích jater navíc poskytuje 24,5 gramu bílkovin a 7 960 mikrogramů vitaminu A.

10. Mrkev

Mrkev je vysoce výživná kořenová zelenina obsahující provitamin A, odpovědný za tvorbu keratinu. Nechybí vitamin C podporující syntézu kolagenu, zdraví vlasů, pokožky a nehtů. Mimo jiné tento vitamin urychluje hojení ran, zmírňuje záněty a chrání před poškozením kůže. Vedle biotinu mrkev poskytuje vitamin B6, draslík a vitamin K1.

Text: Martina Hálková
Foto: Freepik.com

Komentáře