Kdo nemá rád tlačenku, sulc nebo cokoli v aspiku, nejspíš se teď ušklíbne. Jenže přesně tyhle dobroty nám pomáhají dostat do těla důležitou látku – kolagen, který zajišťuje správnou funkci kloubů, šlach a podílí se na stavbě kostí. To ovšem není všechno, protože díky kolagenu máme méně vrásek a kvalitnější vlasy a nehty. Není tedy čas ho vyzkoušet?

Proč bychom se vlastně měli o kolagen zajímat? Protože je to nerozpustná bílkovina, která se nachází v sedmdesáti procentech v pokožce a ve třiceti procentech je součástí všech bílkovin v těle. Organismus si sice umí kolagen vyrobit, ale s postupem času tahle schopnost klesá. Je to také důvod, proč nás začnou bolet klouby, vlasy a nehty vypadají jak bez života a na kůži se objevují první vrásky.

Kolagen a aminokyseliny

Tvorba kolagenu v těle neprobíhá jen tak. Pro tento proces je nezbytné správné množství aminokyselin. Jelikož ty tak úplně nejsou součástí běžného jídelníčku, je vhodné zařadit do stravování želatinu. Potravinářská želatina, která se používá k přípravě již zmíněné tlačenky, huspeniny a dalších podobných pochoutek, se vyrábí ze zvířecího kolagenu. Kdo se klasické želatině vyhýbá právě z tohoto důvodu, může zkusit rostlinnou variantu.

Kolagen v agaru

Látka, která se vyrábí z mořských řas ruduch, takzvaný agar, má neutrální chuť a je zcela bez kalorií. Prodává se ve formě prášku, plátků, vloček nebo malých hranolků a dostanete ho v prodejnách zdravé výživy. V souvislosti s kolagenem bývá také často zmiňován pupečník asijský, který obsahuje takzvané triterpeny, což jsou látky napomáhající tvorbě kolagenu v kostech a chrupavkách.

Dostatečné množství

Teď nebudou mít radost ani ti, kteří si pravidelně dopřávají rosoly, tlačenky a v kapse mají neustálou zásobu gumových medvídků. Kolagen se sice v těchto i jiných dobrotách nachází, ale není ho zas až tolik, aby nám vystačil na denní potřebu, které s přibývajícím věkem a přirozenou ztrátou kolagenu přibývá. Pro každodenní doplnění této bílkoviny tak bude lepší sáhnout po některém z potravinových doplňků, ve kterých je obsah kolagenu mnohem koncentrovanější, a tedy větší.

Text: Julie Čermáková
Foto: @praguesterka