Jsou lidé, kteří si mezi hlavními chody na nějaké další jídlo ani nevzpomenou. A pak jsou tací, které neustále honí mlsná, a to i po snídani, obědě nebo večeři. S ní se nenápadně plíží i kila navíc. Existuje ale pár triků, jak chuť na jídlo obelstít.
Chuť na jídlo se týká především nezdravých a kalorických variant. Proto je důležité se s ní vypořádat jednou pro vždy. A jak na to?
Jak vzniká chuť na jídlo
Abychom pochopili, jak vznikají chutě, je třeba vědět, co se děje v organismu při konzumaci jídla. Běžný pocit hladu a sytosti mají na svědomí hormony, které reguluje hypotalamus, důležité kontrolní centrum v mozku. Pokud konzumujeme potraviny bohaté na sacharidy, zvyšuje se v krvi hladina cukru. Na ni pak tělo reaguje uvolňováním inzulínu, hormonu, který vzniká ve slinivce břišní. Je zodpovědný za optimalizaci hladiny cukru v krvi a tím i za jeho transport do buněk těla, pro které je cukr naopak rychlým dodavatelem energie. Pokud jídlo obsahuje relativně vysoký počet sacharidů, může tělo přijmout více energie, než ve skutečnosti potřebuje. V takovém případě se uvolňují hormony, které způsobují její ukládání. Zvýšení zásoby energie jde ruku v ruce se zvýšením zásoby tuku. Zjednodušeně řečeno, přibíráme na váze.
Potraviny, které podporují chuť na jídlo
Chcete se vyhnout kolísající hladině cukru v krvi, která je příčinou neustálé chuti k jídlu? Pak byste se měli vynechat potraviny s vysokým glykemickým indexem, tedy hodně sladké a plné sacharidů. Patří mezi ně například sladkosti jako čokoláda, tyčinky nebo pralinky. Pozor si dejte na oblíbené gumové medvídky, zmrzlinu, sladké pečivo, limonády všeho druhu, ale také ovocné džusy. Určitě byste se měli vyhnout hotovým výrobkům jako je mražená pizza, polévky z pytlíku, dresinky, kořenící směsi. Pokud možno vynechte i smažené pokrmy a alkohol.
Jak prolomit začarovaný kruh
Neustálou chuť na jídlo a s ní spojené přejídání zažehnáte vyváženou stravou bohatou na živiny, ve kterých nebudou jenom sacharidy, ale také mastné kyseliny, bílkoviny, minerály, vitaminy a vláknina. Tyto životně důležité látky jsou stavebními kameny pro zdravý organismus, protože podporují metabolismus a posilují obranyschopnost těla.
Potraviny bohaté na vlákninu navíc podporují trávení a zajišťují dlouhodobý pocit sytosti. Je to z toho důvodu, že komplexní sacharidy, například ty, které se nacházejí v celozrnných výrobcích, a také zdravé tuky a bílkoviny se štěpí pomaleji než jednoduché cukry, a proto trvá déle, než se metabolizují a stráví.
Chuť na jídlo převezete těmito potravinami
Věčné mlsání, zejména po hlavním jídle, vymizí při správné skladbě jídelníčku, do které patří například celozrnné pečivo a těstoviny, libové maso, ryby a zelenina. Z mléčných výrobků dávejte přednost řeckému jogurtu, tvarohu nebo skyru. Důležité jsou ovesné vločky, bobulovité ovoce, luštěniny, zejména čočka, semínka, zelený čaj, černá káva a také zázvor, skořice a kajenský pepř. Ve složení by neměly chybět vlašské ořechy, kešu, mandle nebo lískové oříšky, vhodné jsou i proteinové tyčinky.
Nedostatek spánku = chuť na jídlo
Spouštěčem přejídání nemusí být vždy nezdravá strava. K neustálé chuti totiž vede i nedostatek spánku. Když jsou hormony regulující chuť k jídlu v rovnováze, máme ve dne zdravý pocit sytosti a v noci se nebudíme hlady.
Jestliže spíme jenom šest hodin denně, případně méně, uvolní se větší množství hormonu ghrelinu stimulujícího chuť k jídlu, a méně leptinu, který je zodpovědný za pocit sytosti. Laicky řečeno, máme hlad, jakmile se probudíme a ani zdravá snídaně nás neudrží od nezdravých chutí natolik dlouho, jako by tomu bylo po prospané noci.
Chuť během a po dietě
Přemýšleli jste někdy nad tím, proč tolik lidí, kteří drží dietu, trpí jo-jo efektem? Je to jednoduché, naše tělo nemá rádo nedostatek jídla. Pokud držíme přísnou dietu, tělo sice čerpá energii z tukových zásob, ale celkem dobře si zapamatuje, že musí ukládat víc na horší časy. Takže až přestanete hubnout, začnete rychle přibírat na váze. Navíc přísné diety zvyšují touhu po určitých potravinách. Proto je lepší si jednou za čas zpříjemnit chvilku kouskem čokolády nebo jiné oblíbené sladkosti, než se trápit třeba měsíc a sníst celou tabulku na posezení.
Chuť na jídlo zaženete pár triky
Někdy stačí málo, abyste zahnali mlsnou. Vyzkoušejte několik následujících triků, které vám v tom pomohou.
1. Nasajte čerstvý vzduch
Pocit chuti na něco občas vyvolá i nuda. Pokud to máte podobně, vyrazte na krátkou procházku. Stačí pouhých 15 minut. Kyslík vám dodá energii a nepřepadne vás tak pokušení vyjíst lednici. Pohyb navíc prospívá zdraví.
2. Vyčistěte si zuby
Jednoduchý psychologický trik s velkým účinkem. Jestli máte chuť na jídlo, vyčistěte si zuby. Ideálně mátovou zubní pastou, která přirozeně potlačuje chuť k jídlu a navíc se nebudete chtít vzdát pocitu čistoty v ústech.
3. Cvičení
Spouští vaši chuť na jídlo nuda a stres? Pak si zkuste zacvičit. A když si osvojíte takový pohyb, který vás bude bavit, nejenom že zhubnete, ale současně aktivujete hormony štěstí. A o to jde, být šťastný a spokojený.