Patří k nejoblíbenějším bylinkám a dokonce má i svůj fanklub. Medvědí česnek vám po dlouhé zimě dodá potřebné živiny a energii. Právě je jeho čas. Víte, kde ho sbírat a co všechno se z něj dá připravit?
Pokud jste se ještě s medvědím česnekem nepotkali, je nejvyšší čas to napravit. V kuchyni ho totiž využijete nejenom za čerstva, ale i jako tepelně upravený. Na rozdíl od klasického česneku se používají hlavně listy, které dodají jídlu charakteristickou česnekovou chuť.
Proč medvědí česnek?
Existují dvě verze výkladu. V té první se říká, že medvědí česnek dostal své druhové označení podle medvědů, kteří ho prý na jaře vyhledávají, aby si po dlouhém zimním spánku vyčistili žaludek. Pravděpodobnější variantou ale bude vysvětlení, že tuhle bylinku konzumovali už staří Germáni, kteří věřili, že jim dodá medvědí sílu. Ať tak, či onak, je jisté, že v podlouhlých, hustě rostoucích zelených listech se skrývá spousta významných látek jako vitamíny, minerály, sirné sloučeniny, jód a řada dalších.
V přírodě i na zahradě
Medvědí česnek roste ve volné přírodě, zejména v lužních lesích. Najdete ho na vlhkých a stinných místech v době od konce března do poloviny května. Bohužel na něj někteří lidé pořádají doslova nálety, takže často dochází i k ničení takto zajímavých a jedinečných míst. Přitom si medvědí česnek můžete vypěstovat nejenom na zahradě, ale i v nádobě na balkóně nebo terase. Na zahradě se mu bude dařit rovněž na stinných a vlhčích místech, často se sází i ke stromům, které mu poskytují nezbytný stín a udržují vlhko.
Jak ho sbírat
Sbírají se listy a také cibulky. Listy trhejte až do poloviny května. Medvědí česnek zatím nekvete, takže v lupenech se ukrývá nejvíc látek. Koncem léta se pak sbírají cibulky. I když se bylinka objevuje jen krátce, je nejlepší ji konzumovat hned, v čerstvém stavu. Dá se sice sušit, ale tak ztrácí vůni i typickou česnekovou chuť. Můžete ho i mrazit. Také se z něj vyrábí pesto a hodí se všude tam, kde byste použili pažitku nebo petržel.
Medvědí česnek pro zdraví
Nejenom medvědi, ale i lidé potřebují po dlouhé zimě ozdravit organismus a medvědí česnek má všechny předpoklady k tomu být kvalitním pomocníkem. Funguje totiž jako „úklidový prostředek“. Nejenom že donutí tělo, aby se zbavilo přebytečné vody, ale pročistí a ozdraví střevní mikroflóru, mírně rozšiřuje cévy nebo snižuje krevní tlak. Vzhledem k tomu, že dokáže organismus zbavit některých mírnějších infekcí, bývá také označován jako přírodní antibiotikum.
Text: Martina Hálková
Foto: Couleur, Pixabay licence