Zakousněte se do sladkého melounového pokušení! S recepty na zmrzliny či dobroty ke grilování, v nichž hrají prim melouny Bouquet, můžete mít léto každý den. Recepty na melounové pochoutky jsou jednoduché a rychlé, takže je zvládne připravit i kuchař-začátečník.
K létu patří melouny stejně jako slunce, teplo a voda. Nejoblíbenější jsou tzv. vodní, tedy červené, které představují v plné zralosti ideální letní pochoutku. Jsou lahodné, plné organických a minerálních látek a napomáhají k vyrovnávání optimálního pH v organismu. Vyberte si melounové pochoutky, kterými se blýsknete při každé příležitosti
Melounové pochoutky z grilu
Grilovaný špíz ze dvou druhů melounu chutná naprosto fenomenálně. Barevné trojúhelníčky rozsvítí každou grilovačku a strávníci na takové hodování budou vzpomínat ještě hodně dlouho. A jak na něj?
Budete potřebovat:
bezpeckový meloun, cukrový meloun, 1 lžíci medu, lístky máty na ozdobení, špetku soli a pepře
Postup:
Meloun jemně posypte solí a nechte na ubrousku odkapat. Každý kousek osušte papírovým ubrouskem a potom lehce pokapejte medem. Plátky napíchněte na jehlu a grilujte na rozehřátém grilu přibližně 3 minuty z každé strany. Nakonec lehce posypte pepřem a ozdobte mátou.
Šťavnaté letní pokušení z melounové pochoutky
Máte rádi ke svačině ovoce? A co ho tentokrát připravit v podobě melounové zmrzliny s limetkou a kokosem, doplněné o granolu. Není na tom nic složitého a recept zvládnete i bez zmrzlinovače. Kromě jiného je to i atraktivní pohoštění pro nečekané návštěvy.
Budete potřebovat:
asi 300 g melounu Bouquet, 1 limetku, 1 lžíci cukru, kokos a granolu k podávání
Postup:
Meloun rozmixujte dohladka. Přidejte šťávu z jedné limetky a lžíci cukru. Ten zajistí lepší tuhnutí zmrzliny. Směs dejte do zmrzlinovače. Pokud tento přístroj nemáte, dejte směs do nádoby do mrazáku a každou hodinu ji promíchejte, dokud zcela neztuhne. Servírujte na oblíbenou granolu a kopečky zmrzliny posypte strouhaným kokosem.
Melounové pochoutky ocení děti i dospělí
Pořádáte dětskou oslavu? Nebo se chystáte na zahradní party pro dospělé? Ať tak či onak, nikdy by neměla chybět sladká tečka ke kávě a co si budeme povídat, děti tyhle ovesné sušenky se smetanovo-melounovou zmrzlinou doslova milují. Jednotlivé části můžete servírovat zvlášť, anebo je nabídnout jako atraktivní zmrzlinový sendvič.
Na sušenky potřebujete:
1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek hladké mouky, 1/2 hrnku třtinového cukru, 150 g másla, 3 lžíce medu, 2 lžíce vody, pytlík kypřícího prášku do perníku (sušenky můžete koupit i hotové a ulehčit si tak práci)
Na smetanovou zmrzlinu potřebujete:
200 ml smetany, 1 vanilkový lusk, 3 lžíce jogurtu, 4 lžíce cukru
Na melounový sorbet:
100 g melounu Bouquet, citronová šťáva podle chuti
Postup:
Nejprve upečte sušenky. Smíchejte všechny sypké ingredience dohromady a postupně přidávejte ostatní. Vypracujte těsto. Na pečicí plech dejte hromádky těsta s dostatečnými mezerami mezi sebou. Těsto se totiž v troubě rozteče na placičky. Pečte zhruba 15 minut při teplotě 180 stupňů.
Mezitím si připravte smetanovou zmrzlinu. Všechny ingredience smíchejte dohromady a dejte do zmrzlinovače. Tuto zmrzlinu můžete také nahradit vanilkovou nebo jogurtovou zmrzlinou z obchodu. Pokud nemáte zmrzlinovač, nalijte směs do nádoby a dejte ztuhnout. Melounový sorbet vytvoříte jednoduše tak, že hladce rozmixovaný meloun smícháte s citronovou šťávou. Jakmile začne zmrzlinová směs v nádobě trochu tuhnout, zalijte ji rozmixovaným melounem a vytvořte tak lehké mramorování. Nechte zamrazit.
Vychladlé sušenky můžete promazat částečně ztuhlým zmrzlinovým krémem a dát ještě na chvíli do mrazáku. Vytvoříte tak efektní zmrzlinový sendvič.
Mistrovské umění karamelu s melounem
Melounové pochoutky mohou vznikat i ze zdánlivě nesourodých ingrediencí. Nechte se ale překvapit, jak moc jim to dohromady ladí. Karamelové kostky s přelivem z melounu totiž povyšují obyčejný zmrzlinový pohár na mistrovské umění. A přitom stačí opravdu málo a velká radost je na světě. Zdobení sezamem je už jen pověstná třešnička na zajímavém dortu.
Budete potřebovat:
100 g melounu Bouquet nakrájeného na malé kostičky menší než 1×1 cm, karamelovou zmrzlinu, kůru z jednoho celého bio pomeranče, bobkový list, mátu, sezam
Postup:
Karamelovou zmrzlinu vložte do tvořítek na led a nechte ztuhnout, aby krásně držela tvar pro servírování. Připravte si melounový sirup. Dejte do pánve meloun, panáka vody, pomerančovou kůru, kterou prozatím nechte na větší kousky, bobkový list a mátu. Vařte do změknutí melounu, vyndejte bobkový list a kůru a zbytek rozmixujte tyčovým mixérem. Kůra je nyní krásně měkká, a tak ji můžete nakrájet na menší kousky a vrátit zpět do sirupu. Servírujte v misce kostky karamelové zmrzliny přelité sirupem a ozdobené lístky máty a sezamem.