Podzimní počasí doslova vybízí k vitaminovému dopingu. Pokud sáhnete po citrusovém ovoci, které je nabité zdraví prospěšnými látkami, hoďte do košíku zejména mandarinky. A tady máte pár chytrých důvodů, proč byste to měli udělat.
Mlhy, déšť, chladno a nevlídno. I takové umí být podzimní počasí, ve kterém potřebujeme spoustu vitamínů a dalších látek, jež podpoří náš imunitní systém. Jedním z kvalitních posilovačů zdraví jsou především mandarinky.
Jaké jsou mandarinky?
Vyjmenovat všechny odrůdy a hybridy mandarinek nelze, protože jich existuje kolem dvě stě variant. Mezi oblíbené typy patří klementinky. Jsou menší než klasické mandarinky, bezsemené a mají hladkou slupku. V obchodech seženete i mandarinky satsuma, které mají tenkou, dobře loupatelnou slupku a příjemně šťavnatou chuť. Až uvidíte na pultech mandarinku, co vypadá jako malý pomeranč, nejspíš to bude tangerinka. Pochází z marockého Tangeru, díky němuž dostala své jméno.
A proč byste měli jíst mandarinky každý den?
1. Posilují kosti
V mandarinkách je spousta stopových prvků a minerálů, jako je vápník. Ten posiluje kosti a zajišťuje zdravé zuby. Kromě toho mají mandarinky obzvláště dobrou biologickou dostupnost. To znamená, že tělo dokáže snadno absorbovat živiny obsažené v těchto citrusových plodech. Důvodem je ovocná kyselina, která se nachází právě v mandarince.
2. Mandarinky jsou dobré pro pleť
Tělo potřebuje pro zdravou a pevnou pokožku hodně vitaminu C, protože ten podporuje tvorbu kolagenní pojivové tkáně. Jelikož si tělo nedokáže tento vitamin vyrobit samo, musí ho přijmout potravou. A to je ideální chvíle pro mandarinky. A když už jsme zmínili pleť, nesmíme zapomenout na provitamin A, jehož najdete v těchto citrusech také hodně. Je rovněž známý jako beta-karoten, který zajišťuje regeneraci buněk.
3. Zlepšení imunitního systému
Již zmíněný vitamin C je rovněž důležitý v boji proti nachlazení. Obecně tento vitamin zlepšuje naši obranyschopnost, ale pokud nás přece jenom nějaký vir „přepadne“, vitamin C může zkrátit dobu nachlazení a zlepšit průběh onemocnění. Ideální jsou tři až čtyři mandarinky denně, které pokryjí třetinu denní potřeby vitaminu C.
4. Mandarinky vám pomohou zhubnout
Možná tomu neuvěříte, ale je to pravda. Citrusové plody totiž obsahují látku nobiletin, která stimuluje spalování tuků. Je dobré vědět, že nobiletin se nachází především těsně pod kůrou v bílých vláknech, která máme často tendenci odloupávat. Takže příště nezapomeňte sníst mandarinku i s nimi.
5. Chrání játra
Mimochodem, nobiletin má i další dobrou vlastnost. Tahle látka totiž zajišťuje, že se v játrech nemůže hromadit přebytečný tuk, a tím je udržuje zdravá. Ztučnění jater způsobuje především nevhodný jídelníček s velkým množstvím sacharidů a cukru. To vede i k řadě různých onkologických onemocnění a také k cukrovce nebo osteoporóze.
Zajímavost na závěr
Mandarinky pocházejí z Číny a Japonska. Své jméno dostaly podle mandarínů, což byli významní státní hodnostáři, kteří si takové vzácné ovoce mohli dovolit pěstovat.