Zelený chřest zažívá opětovnou renesanci. Důvody jsou jasné. Snadno se s ním pracuje, skvěle chutná a navíc je velmi výživný. Za všechny jeho benefity jmenujme vysoký obsah kyseliny listové, která podporuje krvetvorbu a správnou funkci srdce a cév. Chutnat vám bude u chřestová polévka.

Zelený chřest je už několik let v kurzu. To sice neznamená, že ho musíte nutně jíst, ale rozhodně stojí za to, na něj upozornit. Třeba v podobě tak delikátní záležitosti jako je chřestová polévka, provoněná cibulí, česnekem a bílým vínem, navíc zjemněná smetanou a posypaná hoblinami tvrdého ovčího sýra.

Recept na snadnou chřestovou polévku

Na 4 porce budete potřebovat: 10 stonků zeleného chřestu, 1 střední cibule, 3 stroužky česneku, 100 ml bílého suchého vína, 500 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany, 50 g tvrdého ovčího sýra, 50 g másla cukr, sůl, pepř, čerstvý kopr

Jak na to

1. Čerstvý zelený chřest zbavíte zdřevnatělých konců. A rozkrájíte na menší kousky. Špičky chřestu můžete odložit a nechat na dozdobení polévky.

2. Na rozpuštěném másle orestujete na jemno nakrájenou cibulku dokud nezesklovatí, poté přidáte nadrobno nakrájený česnek. Nakonec přidáte překrojený chřest a opět chvíli restujete.

3. Chřest zalijete vínem, které necháte svařit na polovinu. Poté přilijete vývar se smetanou a vaříte cca 20 minut.

4. Polévku rozmixujete do hladka s máslem a dochutíte solí, pepřem a cukrem. Polévku můžete přecedit.

5. Vršek polévky dozdobíte hoblinkami sýra, orestovanými špičkami chřestu a nasekaným koprem.

Rada na závěr

Chřest je skvělá jarní zelenina, která v sobě skrývá spoustu benefitů. Kromě toho, že chřest významným způsobem posiluje zdraví, traduje se o něm, že je skvělé afrodisiakum. Přišli na to údajně už staří Řekové a vy to můžete vyzkoušet právě teď na jaře, kdy je chřest nejčerstvější a tedy nejlepší. Polévka není jediný způsob, jak chřest zpracovat. Další tipy a především důvody, proč vyzkoušet chřest, najdete ZDE.

Text: Martina Hálková
Foto: Akademie kvality