Bez této zeleniny se v české kuchyni neobejde celá řada jídel. Prim vede tradiční svíčková omáčka, vývary nebo pomazánky. Kromě specifické chuti má přírodní afrodisiakum celer spoustu dalších pozitivních vlastností.

Podle webu Healthline už staří Řekové považovali celer za posvátný. Také Římané mu projevovali úctu. Měli pro to důvod. S celerem totiž bývala spojována pověra, že může přinést lidem, kteří ho pravidelně konzumují, štěstí. Jak web dále uvádí, celer se pěstoval už v roce 850 př. n. l., a to zejména pro léčebné vlastnosti obsažených těkavých olejů. Ajurvédští lékaři v dávných dobách používali semena celeru k léčbě nachlazení, chřipky, špatného trávení, ale také artritidy či onemocnění jater nebo sleziny. Z této doby pochází i jeho označení přírodní afrodisiakum.

Proč je celer důležitý

Jak uvádí web Eat this třeba proto, že obsahuje spoustu vitaminů a minerálů. Z nich je nejdůležitější zejména draslík, železo a vápník. Z vitaminů je pak zejména v podzimním nečase zásadní Céčko a vitaminy skupiny B. Celer obsahuje i velké množství éterických olejů, které „mohou“ za jeho specifickou chuť a vůni. Mimochodem, můžete si ho dát kolik chcete, protože obsahuje minimum kalorií.

Přírodní afrodisiakum

Už jsme zmínili, že celer údajně funguje jako přírodní afrodisiakum. K této pověře se nejspíš vážou také jeho další vlastnosti. A sice eliminace stresu a úprava krevního tlaku. Éterické oleje obsažené v celeru navíc zlepšují trávicí prostředí. Likvidují totiž bakterie v ústech, žaludku i ve střevech. Celer je rovněž vhodným pomocníkem při potížích s nadýmáním či zavodňováním organismu a příznivě ovlivňuje krevní cukr.

Škála kuchyňských úprav

Celer můžete jíst syrový, vařený nebo pečený, což z něj dělá poměrně univerzální surovinu pro všechny možné druhy jídel. Tvoří základ omáček, je součástí polévkové zeleniny, která se používá nejenom do zmíněných polévek, ale také třeba k pečení mas na divoko. Bez celeru neuděláte waldorfský salát. Lehce ovařený se dá obalit a osmažit jako řízek. Pokud z nějakých důvodů nejíte brambory, nakrájejte ho na nudličky a upečte v troubě jako hranolky, které jsou chuťově vynikající. V případě, že budete celer připravovat za syrova, zakápněte ho lehce citronovou šťávou, jinak má totiž tendenci hnědnout. Nevyhazujte ani celerové listy, přidejte je k vařícím se bramborám a uvidíte, jak zajímavou získají chuť. Celerové listy se rovněž dají sušit a používat jako koření, takže tohle přírodní afrodisiakum snadno zařadíte do jídelníčku.

Přírodní afrodisiakum v polévce

Polévky se v posledních letech vrátily na výsluní. Není se čemu divit. Jsou jednoduché na přípravu, dají se připravit do zásoby a k jejich uvaření budete potřebovat pouhý hrnec. Zkusit můžete třeba polévku z pečeného celeru se žampiony a stroužkem česneku. Je dokonalá jako vydatná svačina nebo lehká večeře. A co na ni budete potřebovat? Asi 900 ml zeleninového vývaru, 300 ml smetany, 300 g celeru, 150 g brambor, 140 cibule, 60 g másla, 25 g cukru krupice,1 stroužek česneku,1 dl bílého vína, 200 g žampionů, sůl, pepř.

Celer očistěte, nakrájejte na kostičky a dejte na plech. Osolte, přidejte česnek a cukr. Pečte v troubě na 160 °C cca 25 min. Cibuli a brambory nakrájejte na kostky a orestujte do zlatova. Zalijte bílým vínem a svařte. Přidejte pečený celer, zeleninový vývar, smetanu a vařte na mírném plameni cca 30 min. Nakonec rozmixujte tyčovým mixérem a zjemněte máslem. Přidejte na kousky orestované žampiony na másle a můžete podávat.