Dýně, symbol začínajícího podzimu si postupně získává stále více příznivců. Dá se totiž zpracovávat nejenom na slano, ale i na sladko. Třeba v džemu, kterému dodává specifickou chuť skořice.

Dýně, která u nás patří k nejoblíbenějším, je Hokkaido. Nejenom proto, že se snadno pěstuje, ale koupíte ji v každém supermarketu. Navíc má příjemně nasládlou, lehce oříškovou chuť, která vynikne nejenom ve slaných, ale i ve sladkých receptech. Na rozdíl od ostatních navíc nemusíte Hokkaido okrajovat, ale dá se upravovat i se slupkou.

Dýně po anglicku

Pokud máte rádi sladší varianty, vyzkoušejte dýni English Pie, která se díky své chuti hodí zejména do sladkých pokrmů nebo dezertů. Kromě toho, že je její dužnina velmi sladká, krásně voní po vanilce a do džemu je tak jako stvořená, zejména, když skořicový cukr vyměníte za vanilkový, čímž podpoříte i vanilkovou chuť.

Recept na dýňový džem

Budete potřebovat: 1 kg dýně, skořicový cukr, želírovací cukr 2:1 Labeta, citronová šťáva podle chuti

Postup: Dýni oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na menší kousky, které povaříme ve vodě několik minut do změknutí. Rozvařené kousky dýně rozmixujeme, přidáme skořicový cukr, želírovací cukr a citronovou šťávu dle chuti. Směs důkladně promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Text: Komerční prezentace
Foto: Labeta