Máte vysoký krevní tlak? Pak jezte tyhle potraviny

Foto: Rawpixel, Freepik.com

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze trápí přibližně čtvrtinu naší dospělé populace. I když nebolí a mnohdy o něm ani nevíme, způsobuje další závažná onemocnění. Kromě nezbytné léčby můžete k jeho snížení přispět i některými potravinami.

Stále existuje řada lidí, kteří vysoký krevní tlak podceňují. Jenže tohle onemocnění postupem času poškozuje důležité orgány, především srdce nebo mozek, a může tak vézt i k infarktu či mozkové mrtvici.

Jak vzniká vysoký krevní tlak

Neexistuje jedna příčina vysokého krevního tlaku, ale podle řady studií hraje kromě genetických předpokladů důležitou roli i životní styl. Hlavním rizikovým faktorem je proto nedostatek pohybu, obezita, stres a nezdravá strava. Především změna jídelníčku je v takové situaci nezbytná. A začít můžete třeba začleněním těchto potravin:

Listová zelenina

Jedním z důvodů, proč máte vysoký krevní tlak může být i nadměrné množství sodíku v organismu. Na ten funguje nejenom dostatečný pitný režim, ale rovněž draslík, který se nachází zejména v listové zelenině jako je kapusta, špenát, římský salát nebo rukola. Listová zelenina navíc obsahuje hodně antioxidantů, což jsou látky vysoce prospěšné našemu organismu. Pomáhají totiž neutralizovat škodlivé volné radikály, jež přispívají k nežádoucím změnám v organismu.

Olivový olej

Olivový olej je velmi zdravý, takže není divu, že je součástí uznávané středomořské stravy. Obsahuje řadu vitaminů, především A, D, E, K a volné mastné kyseliny, například Omega-3, linolovou. Kromě toho v něm najdete rovněž antioxidanty, polyfenoly a další, zdraví prospěšné látky. Řada výzkumů prokázala jeho blahodárné působení na lidský organismus. Kromě jiného napomáhá ke snižování špatného cholesterolu, čímž příznivě ovlivňuje vysoký krevní tlak. Jako součást středomořské diety navíc přispívá k udržení zdravé tělesné hmotnosti.

Losos

Jednou či dvakrát týdně by se měly na jídelníčku objevit ryby, ideálně tučné, z nichž je nejlepší losos. V něm se nachází také Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro srdce a celý cévní systém. Jelikož přispívají ke snižování cholesterolu, současně tak ovlivňují i vysoký krevní tlak. Dalším důvodem, proč jíst lososa jsou bílkoviny a vitaminy A, B a D, které příznivě ovlivňují oči, mozek a celkovou imunitu.

Mléčné výrobky

Některé výzkumy naznačují, že existuje souvislost mezi denní konzumací nízkotučných mléčných výrobků a snížením krevního tlaku. Podle odborníků v tom hraje roli vápník, který tyto produkty obsahují. Z dostupných studií pak vyplývá, že ženy, které konzumují nízkotučné jogurty alespoň pětkrát týdně, mají o 20 procent nižší riziko tohoto onemocnění. Kromě vápníku je rovněž důležité i snížení tuku, jež významně ovlivňuje právě vysoký krevní tlak.

Bobulovité ovoce

Jahody, maliny, rybíz, ostružiny nebo borůvky. Přidávejte si je do müsli nebo jogurtu klidně každý den. Jsou totiž plné vitaminů, antioxidantů a takzvaných oxidů dusíku, která podporují zdraví srdce, jelikož pozitivně působí na vysoký krevní tlak. V tomto ohledu jsou obzvlášť prospěšné zejména borůvky.

Čokoláda

Nespletli jste se, čtete správně. I čokoláda může regulovat krevní tlak. Nikoli však klasická mléčná, ale tmavá čokoláda s minimálně 70 procentním obsahem kakaa. Kakaové boby totiž obsahují takzvané flavonoidy, které mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu a tím i vysoký krevní tlak. A jelikož v případě tohoto onemocnění není žádoucí přibírání na váze, dopřejte si čtvereček kvalitní čokolády maximálně jednou až dvakrát týdně.