Do Česka míří americký řetězec rychlého občerstvení Five Guys, který v tuzemsku otevírá svou první restauraci. Pro provoz v České republice jmenoval společnost Martin Levec jako provozního ředitele; Levec uvedl, že firma je „nadšená, že může konečně představit Five Guys českým zákazníkům.“
Podle jeho slov bude koncept stavět na pečlivém výběru surovin a provozních zásadách bez kompromisů. Společnost prý nebude používat mrazáky a bude spolupracovat výhradně se schválenými dodavateli, kteří mají do restaurace každý den ráno dovážet maso, zeleninu i brambory v nejlepší možné kvalitě.
Nová pobočka má mít rozlohu 250 metrů čtverečních. V nabídce budou ručně připravované burgery z čerstvých surovin a čerstvé bramborové hranolky, které budou krájené přímo na místě každý den.
Five Guys vznikla v roce 1986 v Arlingtonu ve Virginii v oblasti Washingtonu D.C. Zakladateli jsou Jerry a Janie Murrellovi; první obchod založili poté, co dali svým synům na výběr mezi studiem na vysoké škole a podnikáním. Rodinný projekt začal jako malá burgerová restaurace zaměřená na rozvoz.
Od svého vzniku Five Guys vyrostla do globální sítě a dnes provozuje téměř dva tisíce poboček po světě. Vstupem na český trh navazuje na další americké značky, které v poslední době expandují do tuzemska.
Vedle Five Guys se v souvislosti s rozšiřováním nabídky rychlého občerstvení v Česku zmiňuje i další expanze amerických řetězců. Po příkladech jako Popeyes a Five Guys má do Česka vstoupit další síť Wendy’s. Rovněž se plánuje příchod amerického Dave’s Hot Chicken.
Nová pobočka Five Guys v Česku tak slibuje klasickou nabídku burgerů a hranolků s důrazem na denně čerstvé suroviny a lokálně řízený dodavatelský řetězec.
