Uvařit rychlou, zdravou a chutnou kuchyni není zas tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Stačí zkombinovat pár chutí, sáhnout po méně obvyklých ingrediencích a výsledkem může být originální recept na lehké jídlo, které se stane pevnou součástí vašeho běžného jídelníčku.
Do zdravého jídelníčku patří pohanka, která je přirozeně bezlepková. Zařadit byste ji do menu měli i proto, že obsahuje rutin, což je látka, která je důležitá pro pružnost cév. Uplatníte ji nejenom jako přílohu, ale hodí se i do polévek, kaší, pomazánek či do sladkých nákypů, lívanců nebo palačinek. Právě ty se dají z pohankové mouky připravit rovněž na slano. Se správnou náplní pak máte skvělou a zdravou večeři hotovou během velmi krátké doby. A jak na ně?
Slané pohankové palačinky s červenou řepou a kozím sýrem
Budete potřebovat:
250 g pohankové mouky, špetku soli, 180 g červené řepy sterilované, 1 lžíci medu, 1 lžičku sušeného tymiánu, tuk na smažení, 1 vejce, 2 lžíce sádla, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžičku citronu, 100 g kozího sýra
Postup:
Pohankovou mouku prošlehejte v míse s půl litrem vody, ve kterém jste předtím rozmíchali vajíčko. Přidejte špetku soli a zamíchejte na řídké tekuté těsto. Nechte ho aspoň hodinu odstát, klidně i půl dne. Mezitím si rozpusťte sádlo. Nechte ho vychladnout a potom zamíchejte do těsta. Červenou řepu slijte a nasekejte na drobné nudličky. V misce dobře prošlehejte olivový olej, med a citronovou šťávu. K dresingu přidejte pokrájenou řepu, tymián a dobře promíchejte. Palačinkovou pánvičku vytřete trochou zbylého sádla nebo jiným tukem. Můžete použít i větší kostičku slaniny. Naběračkou nalijte pohankové těsto a krouživými pohyby pánvičky rozlijte těsto do stran, aby bylo v co nejtenčí vrstvě. Krátce opečte z obou stran. Na talíři dejte na každou galetku kopeček ochucené řepy a posypejte kousky kozího sýra. Můžete také ozdobit tymiánovými lístky.
Kreativní saláty v jídelníčku
Může být salát kreativní? A proč by nemohl. Je jenom na vás, co do něj dáte, jaké ingredience zkombinujete a jak obohatíte jídelníček. Pokud hledáte zdravou alternativu, zkuste třeba celozrnné těstoviny, drůbeží maso a cizrnu, která podporuje stabilní hladinu cukru v krvi a obsahuje vitaminy B1, B2, B3, B9, důležité minerály a beta karoten.
Pikantní těstovinový salát s kuřecím masem
Budete potřebovat:
250 g těstovin, 1 ks Cizrnky Pod masíčko, sůl dle chuti, 200 g kuřecích prsou, 2 lžíce oleje, pepř dle chuti
Postup:
Těstoviny uvařte ve slané vodě o trochu kratší dobu, než je uvedeno v návodu. Na salát jsou vhodnější pevnější, ale zase ne nedovařené. Slijte a vyklopte do mísy. Kuřecí maso nakrájejte na kousky (nudličky nebo menší kostky, jak máte rádi). Posolte a případně posypejte trochou pepře. Můžete ochutit i dalším kořením, pokud chcete, ale není to nutné. Rozehřejte na pánvi olej a maso orestujte doměkka. Zalijte Cizrnkou a nechte prohřát. Upečené maso přidejte k těstovinám a promíchejte. Podle potřeby dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
Kterým z těchto pokrmů tedy obohatíte váš jídelníček?
Text: Komerční prezentace
Foto: Pixabay, archiv firem