Rozmrazené zásoby srazily cenu másla pod 30 Kč. Po vyprodání se očekává návrat k dřívějším úrovním

Rozmrazené zásoby srazily cenu másla pod 30 Kč. Po vyprodání se očekává návrat k dřívějším úrovním

Zdroj obrázku: Dall-E

Ceny másla v Česku minulý týden nečekaně klesly. Čtvrtkilová balení jsou v akcích některých řetězců dostupná za méně než třicet korun, což je výrazný obrat oproti předchozímu dlouhodobému trendu zdražování.

Server Aktuálně.cz uvádí, že na trh vstoupily mražené zásoby zejména z Belgie a Německa. Podle mluvčího Potravinářské komory ČR Marka Zemánka k současnému zlevnění přispěly masivně uvolněné staré mrazírenské zásoby, kterým končí trvanlivost a je nutné je rychle prodat. Dále zmínil krátkodobý převis nabídky mléčného tuku nad poptávkou a dodal, že za tuto cenu žádná evropská mlékárna máslo vzhledem k nákladům nevyrábí, takže po vyprodání zásob se ceny pravděpodobně vrátí na předchozí úroveň.

Odborníci považují rozmrazené máslo za nezávadné. Zemánek uvedl, že by jej sice nepoužil na namazání chleba nebo do krémů, ale do pečení, například do vánočky nebo na korpusy, je podle něj naprosto vyhovující. Současně upozornil, že takové máslo by se už nemělo znovu zmrazovat: „Už tak má za sebou dost, druhý poločas by ho jen dorazil.“ Rozdíly oproti čerstvému máslu se mohou projevit v chuti a vzhledu, mrazírenskému produktu chybí čerstvost a může být lehce nažluklý v důsledku oxidativních změn probíhajících i při velmi nízkých teplotách; na tyto jevy dříve upozornil šéf Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Technicky lze máslo mrazit maximálně dva roky při teplotě do –18 °C. Evropská legislativa podle článku nevyžaduje, aby byl u výrobku uveden rozdíl mezi čerstvým a mrazírenským máslem; v Česku má ale takový produkt povinné označení „stolní máslo“ a termín „čerstvé máslo“ je místní specifikum.

Některé indikace naznačují, že současné zlevnění bude spíše dočasné: očekává se, že ceny másla mohou znovu růst vlivem dražších energií a krátkodobě také zvýšeného zájmu před vánočními svátky. V Evropě navíc dlouhodobě klesá počet dojnic, což může v budoucnu ovlivnit nabídku.