Výzkum zaměřený na cereálie, pečivo a další obilné výrobky odhalil přítomnost kyseliny trifluorooctové (TFA) v širším spektru potravin po celé Evropě. Tato látka, nazývaná také „věčná chemikálie“, se vyskytovala často právě v jídlech, která lidé konzumují ke snídani.
Podle organizace Pesticide Action Network Europe (PAN) byl v průzkumu analyzován soubor 66 vzorků z 16 evropských zemí a v 54 případech, tedy v 81,8 procenta vzorků, vědci naměřili znepokojivou koncentraci TFA. Jako tolerovatelná koncentrace je uváděna hodnota 0,01 mikrogramu na kilogram, zatímco průměrná naměřená hodnota činila 78,9 mikrogramu na kilogram.
Nejvyšší koncentrace vzešly z Irska, kde v cereáliích naměřili 360 mikrogramů TFA na kilogram. Další výrazně nadlimitní hodnoty byly zjištěny v Belgii – 340 mikrogramů v chlebu – a v Německu, kde mouka vykázala 310 mikrogramů na kilogram.
V České republice průzkum ukázal nejvyšší hodnotu v makových závinech, kde byla nalezena koncentrace 42 mikrogramů na kilogram. Menší množství TFA se objevilo také v rohlících, štrúdlech a chlebu.
Kyselina trifluorooctová se používá v některých typech pesticidů a může kontaminovat půdu i podzemní vodu. Do lidského těla se dostává převážně v malých množstvích, ale problém představuje její kumulace, protože se v prostředí rozkládá velmi pomalu.
Ve vysokých koncentracích může TFA způsobit těžké popáleniny s pomalým hojením; při vdechnutí jsou popsány záchvaty kašle, otoky dýchacích cest a poškození ledvin. PAN navíc upozorňuje na studie, které poukazují na nepříznivé účinky této látky na lidskou reprodukci, a volá po zpřísnění pravidel a nastavení maximálních povolených hladin na úrovni Evropské unie.
