Rozmrazené zásoby másla srazily cenu pod 30 Kč. Nezávadné, ale znovu nemrazit

Rozmrazené zásoby másla srazily cenu pod 30 Kč. Nezávadné, ale znovu nemrazit

Zdroj obrázku: Dall-E

Ceny másla v Česku prudce klesly a v akcích některých obchodních řetězců se čtvrtkilové balení prodává i pod 30 korun. Tak výrazné zlevnění při běžných nákladech výroby není podle zástupců odvětví dlouhodobě udržitelné, proto se očekává, že jde o přechodnou situaci.

Server Aktuálně.cz uvádí, že na tuzemský trh se dostaly rozmrazené zásoby másla zejména z Belgie a Německa. Mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek vysvětluje, že nízké ceny jsou způsobeny hlavně masivním uvolněním starých mrazírenských zásob, kterým se blíží datum trvanlivosti a je nutné je rychle prodat. Do určité míry podle něj působí i krátkodobý převis nabídky mléčného tuku nad poptávkou.

Zemánek dodává, že za takovou cenu by žádná evropská mlékárna máslo nevyráběla, a proto je pravděpodobné, že po vyprodání zásob se ceny vrátí k dřívějším úrovním. Zároveň upozorňuje, že mrazírenské máslo sice není považováno za závadné, ale má omezení v použití: „Na chleba nebo do krémů bych jej sice nepoužil, ale do vánočky či na korpusy je naprosto ideální.“ Doporučuje ho znovu nemrazit: „Už tak má za sebou dost, druhý poločas by ho jen dorazil.“

Rozdíly oproti čerstvému máslu mohou být patrné v chuti a vzhledu. Mrazírenskému produktu chybí čerstvost a může být lehce nažluklý v důsledku oxidativních změn, které probíhají i při velmi nízkých teplotách, na což dříve upozornil šéf Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Máslo lze podle pravidel mrazit nejdéle dvě roky při teplotě do –18 °C.

Evropská legislativa nepožaduje odlišné označování mrazírenského a čerstvého másla; v Česku však musí výrobek nést povinné označení „stolní máslo“. Navzdory současnému poklesu ceny se očekává spíše růst cen v budoucnu, zejména kvůli dražším energiím, zvýšenému zájmu před svátky a dlouhodobému poklesu počtu dojnic v Evropě.