V pečivu a cereáliích v Evropě objevili vysoké hladiny „věčných“ chemikálií. V Česku kontaminovaly makové záviny

V pečivu a cereáliích v Evropě objevili vysoké hladiny „věčných“ chemikálií. V Česku kontaminovaly makové záviny

Zdroj obrázku: Dall-E

Výzkumníci našli v pečivu a obilných výrobcích v řadě evropských zemí vysoké koncentrace takzvaných „věčných“ chemikálií. Nejčastěji šlo o kyselinu trifluorooctovou (TFA), která se podle zjištění objevuje především v potravinách, které lidé běžně konzumují ke snídani.

Průzkum zahrnoval 66 vzorků z 16 evropských států a zaměřoval se hlavně na cereálie, pečivo a další obilné produkty, uvedla organizace Pesticide Action Network Europe (PAN). Vzorky s překračujícími hodnotami tvořily 54 případů, tedy 81,8 procenta testovaných potravin. Tolerance pro TFA je 0,01 mikrogramu na kilogram, zatímco průměrná naměřená hodnota byla 78,9 mikrogramu na kilogram.

Kyselina trifluorooctová se v koncentracích představujících riziko spojovala s podrážděním a poškozením tělních tkání. Vysoké dávky mohou způsobit těžké popáleniny s pomalým hojením, při vdechnutí vedou k záchvatům kašle, otokům dýchacích cest a poškození ledvin. Látka se do prostředí dostává z používání určitých pesticidů a kontaminuje půdu i podzemní vody; rozkládá se velmi pomalu, takže se může v organismech hromadit.

Nejvyšší naměřené koncentrace vykazovaly cereálie v Irsku, kde vědci detekovali až 360 mikrogramů TFA na kilogram. V Belgii byla nalezena hodnota 340 mikrogramů v chlebu, v Německu naměřili 310 mikrogramů v mouce. V České republice se jako znepokojivý vzorek ukázaly makové záviny s koncentrací 42 mikrogramů na kilogram; o něco nižší byly hodnoty v rohlících, štrúdlech a chlebu.

Pro TFA v současnosti neexistuje v Evropské unii stanovená maximální povolená hladina. PAN upozornila i na studie, které zmiňují negativní dopady této látky na lidskou reprodukci, a vyzvala k přísnějším pravidlům regulace.